Laden Evenementen

« All Events

  • Dit event is voorbij.

Kerstconcert 2015 : Liverpool Oratorium

26/12/2015 @ 15:00 - 22:00

| €15

screenshot.240

Zoals elk jaar op 2e Kerst zorgt ook dit jaar Arte Musicale weer voor een uniek en sfeervol programma ! Bestel je tickets via onderstaande link :

Artemusicale.be/shop/

 

Kinderkoor Furiakanti, Jeugdkoor Furiosa, Kamerkoor Furiant, Cantabile-Gent, Jeugdorkest Forza Muzica, sopraan Helena Maes, Alt Anita Dur, Tenor Denzil Delaere en bas Wilfried Van den Brande brengen u dit meeslepende werk o.l.v. Steve De Veirman.

Dit muzikaal virtuoze oratorium is de eerste stap van Paul McCartny in de klassieke muziekwereld, en werd geschreven in het jaar 1991. Tesamen met Carl Davis creëerde hij dit meesterwerk voor de viering van de 150ste verjaardag van het Royal Liverpool Philharmonic Orchestra. Het werk bestaat uit 8 delen en vertelt eigenlijk het eigen leven van McCartny, vertolkt door het hoofdpersonage Shanty.

Waarom voert Arte Musicale vzw net dit werk uit als kerstconcert ? dit heeft alles te maken met de kernzin die het werk opent en sluit :

Non nobis solum Sed toti mundo nati,Toti mundo nati

Dit motto is afkomstig van Cicero’s meest invloedrijke filosofische werk, De Officiis, en wordt vertaald als “We werden niet voor onszelf alleen geboren, maar om bij te dragen tot het gezamenlijke welzijn van de wereld”. Deze zin is, naar Cicero zelf schrijft, afkomstig uit de brief van Plato aan Archytas. In de context van deze brief kunnen we deze zin beter duiden als “de mens is geschapen voor het welzijn van de medemens, om mekaar te helpen zoveel als we kunnen“. Het is de basis van het kosmopolitische gedachtengoed, en is in het licht van de actualiteiten van vandaag, rond vluchtelingen en solidaire opvang, razend actueel …
Deze gedachte inspireert Arte Musicale tijdens de Kersttijd om het mooie werk te programmeren als slotstuk van haar jubileumjaar. Deze groep van 150 jonge zangers en muzikanten is reeds 25 jaar in het Gentse actief en wil graag naast alle artistieke hoogtepunten, ook aan alle leden de zin van de echte ‘vereniging’ meegeven. Het samenzijn inspireert onze repetitiemomenten, het muzikale bindt mensen en groepen, de gedeelde inzet smeedt onverbreekbare vriendschapsbanden …