Laden Evenementen

« All Events

  • Dit event is voorbij.

Luther500

19/10/2017 @ 20:00 - 21:00

| Gratis

Inleiding Project Luther-koraal

In 2017 is het 500 jaar geleden dat Maarten Luther (1483 – 1546) kritiek begon te leveren op wantoestanden in de kerk. Daarom wordt 1517 beschouwd als het begin van de Reformatie. Naast een grondlegger van de Reformatie heeft Luther ook op muzikaal gebied grenzen verlegd. Hij was overtuigd dat het zingen van eenvoudige kerkliederen in de volkstaal de nieuwe vorm van geloven kon stimuleren. Bijzonder daarbij is dat hij een brug maakte tussen verleden en toekomst. Naast nieuwe liederen greep hij terug op eenvoudige, vaak eeuwenoude Gregoriaanse hymnen. Hij schreef er passende teksten bij in de volkstaal. Deze Christelijke liederen worden Luther-liederen of koralen genoemd. Doorheen de eeuwen zijn ze veelvuldig gebruikt door diverse componisten in uiteenlopende werken. Een aantal van deze koraalbewerkingen zullen als een rode draad lopen doorheen verschillende activiteiten die vanaf de Advent 2016 in de Onze-Lieve-Vrouw-Sint-Pieterskerk zullen plaatsvinden. Het wordt gebracht onder de noemer Project Luther-koraal.

Het Project Luther-koraal is opgesteld als een dynamisch proces dat zich vormt doorheen het Lutherjaar 2017. Het bevat ook een hoogtepunt. Zo zullen op donderdag 19 oktober 2017 om 20.00 u 500 personen zingen naar aanleiding van 500 jaar Reformatie. Dit alles krijgt de klinkende naam mee: ‘Luther: 500 jaar x 500 stemmen’. De gekozen datum ligt dicht bij 31 oktober 2017, dan is het precies 500 jaar geleden dat Luther zijn stellingen wereldkundig maakte.

Een oproep wordt gedaan aan koren en zangers om mee te werken. Voor meer informatie, zie verder bij 19 oktober 2017.

Ontegensprekelijk herkennen velen in dit logo het silhouet van Maarten Luther. Bewust heeft ontwerpster Emma Bierens het aangezicht weggelaten. Wordt er verondersteld dat u het zelf er bij denkt? Is het eerder bedoeld om er een ander gezicht in te plaatsen? Kan iedereen een beetje Luther zijn? Laten we deze vragen gewoon open. Doel van het Project Luther-koraal is om naast het besteden van aandacht aan Luther-koralen het kritisch nadenken over religie en geloof te promoten via muzikale activiteiten. Dit is precies wat Maarten Luther ook deed: met waardevolle elementen uit het verleden de wereld van vandaag en de toekomst veranderen, kortom een beetje reformeren.