Dameskoor Furiosa

(EN version)

Furiosa is opgericht in 2009 vanuit de ambitie van de ‘oudste’ zangeressen van het jongerenkoor Furiakanti. Deze meiden wilden graag met hun leeftijdsgroep samen blijven musiceren en zo werd Furiosa opgericht voor de +16-jarige jongedames. Ondertussen, bijna 10 jaar later, vormen 30 vrouwen deze hechte groep, zowel op als naast het podium.

Het koor legt zich toe op het unieke repertoire van gelijkstemmig (SSAA) koorwerk uit de meest recente koorliteratuur. Componisten als Dan Forrest, Ola Gjeilo, Eva Ugalde, ed. kennen intussen al geen geheimen meer voor deze meiden. Vaak worden zij met hun unieke sound gevraagd voor concertprogramma’s, huwelijken en ook studio-opnames.

Furiosa gaat andere uitdagingen ook zeker niet uit de weg! In 2017 deed het koor voor de laatste keer mee aan de Provinciale Koorzangtoernooien, waar ze toen gekroond werden tot een uitmuntend koor. Na deelgenomen te hebben aan enkele nationale wedstrijden zoals het Festival van Vlaanderen in Kontich (2017, Grote Onderscheiding) en de TENSO Days in Mechelen (2017, eervolle vermeldingen van de jury, 2de plaats), stond in mei 2018 een eerste internationale wedstrijd op de planning. Met een mooie 6de plaats en veel inspiratie voor een volgende (inter)nationale deelname aan een wedstrijd, keerde Furiosa trots huiswaarts.

Op het Kerstconcert van 2017 bracht Furiosa het betoverende Magnificat van Kim André Arnesen. In 2018 werd dit concert maar liefst 4 keer uitverkocht. Op 30 maart 2019 brachten de dames een volledig nieuw repertoire tijdens hun concert getiteld Silence. Kort daarna kaapten ze de hoofdprijs weg op het Korenfestival Vlaanderen in Kontich!

De laatste jaren legt het koor zich meer en meer toe op de internationale koorscène via diverse koorcompetities binnen de Champions Competition categorie van INTERKULTUR. Op het gerenomeerde internationale tornooien zoals Cantarode en IKV kaapten ze telkens mooie prijzen weg. En onlangs behaalde het koor 2 gouden medailles op de World Choir Games 2021 in Vlaanderen, in de categorieën Equal Chamber Choirs en Contemporanea (hedendaagse muziek).

Geprikkeld om ook eens te komen luisteren? Volg ons op de voet via onze Social Media

Furiosa repeteert op maandagavond, van 20u tot 22u in de H.-Hartkerk te Mariakerke Kolegem (Eeklostraat 7).

0